Tsugi Shelf

Design: FB001 Tsugi Shelf

Sharon Fisher & Matteo Barenghi

År:  2023

Producent: Carl Hansen & Søn 

 

Projekt: 

For Carl Hansen & Søn har Sharon Fisher & Matteo Barenghi designet Tsugi-hylden, som forener japansk enkelthed med danske snedkertraditioner i et simpelt, underspillet design, fremstillet i massiv eg og teak.  

Hyldens japanske navn, Tsugi, refererer til selve metoden, hvorpå hylden og vægbeslaget griber ind i hinanden og fastlåses med en messingstift, der skubbes ind i en åbning i hyldens side. Denne traditionelle form for samling, der minder om et not og fer-system, blev udviklet i Japan i det 12. århundrede. Man ville undgå brugen af søm og skruer for at bevare træet så intakt som muligt, så det bedre kunne modstå råd på grund af den høje luftfugtighed, der hersker i landet. Udover at Tsugi-samlingen giver hylden stor styrke, tilfører den en særpræget detalje til designet.

Bag Tsugi-hyldens simple udtryk gemmer sig et avanceret snedkerarbejde, der kræver stor præcision, så låsemekanismen fikseres smukt og uden synlige overgange.

Som en praktisk detalje, er der fræset en fordybning i hylden, så billederammer, bøger og andre objekter står sikkert.  

Tsugi-hylden er dekorativ enkeltvis, men kan også sættes op i grupper, der kan skaleres efter behov – fra den lille boghylde til en hel biblioteksvæg.